Reportage

Tidningsartiklar, i framför allt dagspress, som hänvisar till vetenskapliga studier.

 

Vetenskapens Värld 16 april 2012 tog upp tillväxtfaktorn IGF-I. Varje gång vi äter socker göder vi cancerceller eftersom insulinet triggar igång tillväxtsystemet. IGF-I går hela vägen in i cellkärnan och aktiverar generna. 

 TV4s "Efter tio" tog i tre program upp frågan om sambandet mellan den höga sjukligheten i kroniska sjukdomar i västvärlden och vår livsstil. Det har handlat om de "vita gifterna" socker, mjölk och mjöl: 

 

Från No sugar added, titta på reportaget från amerikanska "60 minutes":

http://nosugaradded.se/cbs-60-minutes-avslojar-att-cancer-alskar-socker

 

SvD 1 februari 2012

Honung bättre än antibiotika

Enligt en artikel i tidskriften Microbiology kan mycket små mängder Manukahonung snabb slå ut en streptokock som är känd för att orsaka öppna och mycket svårläkta sår med hög dödlighet. Streptokocken, som kan orsaka allt från halsfluss till blodförgiftning bildar en biofilm som vanlig antibiotika har svårt att tränga igenom, men som inte var någon match för honungen. Redan efter två timmar var 85 procent av bakterierna borta. Honungen inte bara botade utan kunde också förebygga infektioner. 

All honung har positiv inverkan men den antibakteriella effekten kopplas främst till opastöriserade varianter och tidigare har även bovete-honung lyfts fram som särskilt hälsosam.

Pågående studier visar att Manuka-honung också har stark effekt på MRSA-bakterier som orsakar klassisk sjukhussjuka och är multiresistent mot flera sorters antibiotika!

http://www.svd.se/mat-och-vin/honung-klarar-envis-bakterie_6812971.svd

Artikeln i SvD är skriven av Henrik Ennart.

 

 

SvD 18 december 2011

Mjölk möjlig orsak till prostatacancer

Artikelförfattaren hänvisar till studier på PubMed och tar upp flera teorier. En är tillväxthormoner:

"Animaliskt protein och särskilt från mjölk bidrar till att kroppen ökar sin produktion av tillväxthormon. Det ger i sin tur upphov till insulinliknande tillväxtfaktor 1, igf-1, som bidrar till att utveckla befintliga tumörer. Studier har visat att höga halter av igf-1 i blodet samvarierar med både bröstcancer och prostatacancer. Mekanismen är dock inte klarlagd och det är för tidigt att avgöra om igf-1 har stor eller liten betydelse"

En annan teori är kalcium:

"Vi behöver kalcium men ett överskott kan blockera effekten av D-vitamin vilket i så fall är särskilt skadligt i solfattiga länder. Studier har visat att män med höga halter kalcium i blodet löper tre gånger ökad risk att dö i prostatacancer. I stora delar av världen begränasas konsumtionen av ett varmt klimat och av utbredd laktosintolerens."

"Trots åratals forskning finns det inte några säkra vetenskapliga bevis på vad som orsakar prostatacancer. Med det sagt, tillägger de flesta forskare SvD intervjuat, finns det starka misstankar och den starkaste av dem alla har i mer än 30 år riktats mot mjölk och mejeriprodukter."

[email protected] har skrivit artikeln, hela texten finns på:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mjolk-mojlig-orsak-till-prostatacancer_6716791.svd

 

Boktips:   

Prostate Cancer - Understand, Prevent and Overcome Prostrate Cancer  av Professor Jane Plant   utgiven av  Ebury Press. Häftad, på engelska 2007/08

Beskrivning: Explains how the authors diet and lifestyle plan can be used to combat prostate cancer. This work also includes information to help those with other types of cancer, such as colorectal cancer and testicular cancer. It explains the science behind the 'no dairy' diet and then gives advice on diet and lifestyle to avoid contracting cancer.









 

 

SvD 4 feb 2011 och tidningen Hälsa nr 4/11

ADHD lindras med kostbyte

Den medicinska tidskriften Lancet har publicerat en studie som visar att ADHD kan lindras med kostbyte. De holländska forskarna studerade 100 barn mellan 4 och 8 år i fem veckor. Hälften reducerade sitt intag av livsmedel med sådan mat som kan ge upphov till allergier. Andra hälften åt som vanligt.
-64 procent i gruppen som gjorde ett kostbyte kunde påvisa märkbara förbättringar, säger Professor Jan Buitellar som lett studien och pläderar nu för att alla med ADHD borde få genomgå ett liknande kosttest för att fastställa eventuella samband med maten och få en skräddarsydd kost som passar varje individ.

På en daglig verksamhet i Älvsjö där flera av deltagarna har diagnosen adhd, kommer uppgifterna om kostens betydelse inte som någon överraskning. Dagverksamheten har hälsoinriktning och här läggs stort fokus på både fysisk träning och hälsosam kost.

Gruppledare Mattias Edgren: Vi är säkra på att förbättrad kost kan hjälpa de här ungdomarna, även om det är vår egen tes. Vi ser stor förändring hos dem som är vana att äta bara snabbmakaroner och ketchup. 

Förändringen med bättre kost visar sig konkret i bland annat förbättrad koncentrationsförmåga hos deltagarna.

– Det märks att vissa elever med adhd blivit betydligt lugnare, sedan de börjat äta hälsosammare. Det är lättare att få kontakt, och de kan sitta i ett forum och vänta på sin tur. Med ett reducerat sockerintag blir inte lika hispigt, och de kan gå ner i varv mer.

www.svd.se/nyheter/inrikes/kostbyte-kan-lindra-adhd_5915201.svd

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2810%2962227-1/abstract

 

 

Dagens Nyheter 2 februari 2011 om svensk studie

Nitrat i grönsaker bra för blodtrycket

Ämnet nitrat som finns i bland annat spenat, rödbetor och sallad har positiva effekter på blodtrycket. Det visar en studie gjord vid Karolinska institutet, KI. 72-rodbeta-7330.jpg

- Man vet att grönsaker är bra för blodtrycket, men man har inte vetat vad det är i grönsaker som ger effekten, säger Eddie Weitzberg, professor i anestesiologi och intensivvård vid Karolinska institutet.

Tillsammans med Jon Lundberg, professor i farmakologi, har de undersökt om nitrat kan vara det ämne i grönsakerna som ger lägre blodtryck. En testgrupp om 15 män och två kvinnor fick under två olika perioder inta nitrat respektive placebo. De som fick nitrat fick en tydlig sänkning av det undre blodtrycket.

Bland dem som fick placebo märktes ingen sådan effekt. Genom att utföra testet två gånger anser forskarna att resultatet är tillförlitliga. Resultaten presenteras i dagens nummer av New England Journal of Medicin.

- Det som är kul är att nitrat är något som många tror är en farlig substans. Det här är en del i flera studier som visar att nitrat också kan ha positiva egenskaper, säger Jon Lundberg.

 

Tidningen Hälsa nr 5/2010

Rödbetor kan, tack vare kväveoxid, bidra till att hämma tillväxt av tumörceller
I tidningen Hälsa svarar nutritionist och medicine doktor i toxikologi Pernilla Karlsson på frågor om nitrit och nitrat:
De senaste åren har forskning visat att naturligt nitrit/nitrat och kväveoxid har många viktiga fysiologiska funktioner i kroppen. De skyddar magslemhinnan, är viktiga vid nervöverföring, reglerar blodflödet och är en viktig del av kroppens immunförsvar. Kväveoxid hämmar tillväxt av bakterier, virus och tumörceller. I magsäckens sura miljö omvandlas naturligt nitrit till kväveoxid. Naturligt nitrit finns bland annat i spenat, gröna bladgrönsaker och rödbeta. 

 

Hälsa & Vetenskap - ett populärvetenskapligt magasin från läkartidningen Nr 4, Nov2010

Kosten - kraftfull medicin

Eva Toft, överläkare med endokrinologi och diabetologi som specialitet, säger att det är viktigt att vara medveten om kostens kraft och betydelse. 

-Bra mat är ett oerhört kraftfullt verktyg vid behandling av typ 2-diabetes. För personer som levt ett mindre hälsosamt liv, som förmår att ändra på och hitta ett bra sätt att förhålla sig till kosten, leder det många gånger till större förbättringar av blodsockernivån än många av de tabletter vi ger.

Den kost som idag rekommenderas i den svenska diabetesvården bygger på riktlinjer framtagna av Europeiska diabetessällskapet med mycket grönsaker, baljväxter, fisk och fullkornsrika produkter. Intaget av fett ska ha hög andel omättade fetter och låg andel mättade fetter.

 

Göteborgsposten januari 2011

Frukt och grönt hjälper dig överleva hjärtinfarkt

Storkonsumenter av frukt och grönt har större chans att överleva en hjärtinfarkt.

Det visar en ny studie bland 313 000 européer, uppföljningstiden var åtta år. Studien, EPIC- Heart study, publiceras i nätutgåvan av den vetenskapliga tidskriften European Heart Journal. Förra året visade en annan EPIC-studie att frukt och grönt innebär ett skydd mot vissa cancerformer.

- Studien är en superb bekräftelse på det vi vet - att frukt och grönt är bra för oss. Den här studien är så omfattande att den det inte längre bör finnas några tveksamheter kring att ge kostråd av typen - ät mer grönt.

Det säger professor Annika Rosengren, expert på hjärt-kärlsjukdomar vid Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg.

I en kommentar till studien säger en av världsauktoriteterna, professor Michael Marmot, att en kostomläggning till betydligt mer frukt och grönt också skulle sänka risken för vissa cancerformer, innebära sänkt blodtryck och därmed färre fall av stroke, och därför värd att pröva.

 

Läs hela tidningsartikeln i GP, skriven av Madeleine Sahlman:

www.gp.se/matdryck/1.532690-frukt-hjalper-dig-overleva-hjartinfarkt

 

 

DN 15 oktober 2010

Kost minskar risken för flera sjukdomar visar ny svensk studie

En ny svensk studie vid Lunds universitet visar att en kost med bl a frukt, blåbär, mandel, kanel, sojabönor, fet fisk som makrill och lax, vinäger och fullkorn kan ge friskare hjärta och bättre minne.

-Tidigare studier har ofta testat enstaka livsmedel. Nu har vi en bred "portfölj" av mat som man vet sänker blodfetter, blodsocker och blodtryck för att se hur de samverkar, säger Inger Björck, professor vid Anitdiabetic food center vid Lunds universitet.

Studien pågick i tre månader då deltagarna fick äta specialkost, sin vanliga mat respektive en kontrollkost. Forskarna blev förvånade över resultaten i studien. Både det farliga kolesterolet LDL, blodtrycket och en riskfaktor för blodpropp minskade hos deltagarna, som var mellan 50 och 75 år.

-Effekten motsvarar vissa läkemedel, säger Inger Björck.

Kosten dämpar inflammation i kärl och organ.

-Inflammationsprocesser är inblandade i både hjärtsjukdomar och diabetes. Därför är det bra att få i sig ämnen som minskar inflammationerna. De finns till exempel i blåbär, mandel och kanel, säger professor Björck.

 

 

DN 13 oktober 2010

Vården ska, genom goda råd till patienterna, förebygga livstilssjukdomar

Socialstyrelsen vill införa helt nya riktlinjer där vården ska arbeta mer aktivt för att vi ska förändra våra levnadsvanor. Ohälsosamma vanor kan leda till sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer, högt blodtryck, fetma mm. 

Vården ska inte vänta tills sjukdomarna har brutit ut, utan förebygga dem tidigt. Men hittills har det saknats praxis för hur det ska gå till. Nu visar vi vilka metoder som har vetenskapligt bevisad effekt, säger Lars-Erik Holm, generalsekreterare vid Socialstyrelsen.

Myndigheternas nya riktlinjer är de första i sitt slag i världen. De visar hur sjukvården ska hjälpa patienter att sluta röka, röra på sig mer, äta nyttigare och dricka mindre alkohol.

Förslaget ska nu ut på remiss på regionala konferenser i landet.  Slutversionen av riktlinjerna kommer till våren. 

Bara rökningen kostar samhället 2,2 miljarder kronor varje år och bristen på fysisk aktivitet leder till kostnader på en miljard kronor per år i Sverige.

 

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter:

www.dn.se/livsstil/halsa/goda-rad-ska-minska-livsstilssjukdomarna-1.1188176

 

 

GT  7 september 2010

Så undviker du att få demens

Brittiska forskare har kartlagt de bästa sätten att förebygga demenssjukdomar.

-De som äter mycket fisk och grönsaker har ett bättre skydd, säger professor Bengt Winblad, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet i Huddinge och en av landet främsta experter på demenssjukdomar. Han tycker att de brittiska forskarnas rapport är intressant och säger att deras resultat stöds av andra studier.

De brittiska forskarna har i sju år följt 1500 äldre personer och undersökt hur de utvecklat tecken på demens. Deras forskningsresultat publicerades i det senaste numret av den ansedda läkartidskriften British Medical Journal.

Slutsatsen är att med rätt kost och fortsatt inlärning och träning av hjärnan under hela livet förebyggs demenssjukdomar.

Exempel på mat som håller hjärnan frisk:

fisk och skaldjur, nötter (speciellt valnötter), morötter, bär (speciellt blåbär), avokado och olivolja.

 

 

 

DN 28 augusti 2010

Två till tre koppar grönt te om dagen minskar risken för stroke 72-tekopp-2634.jpg

Japanska forskare visar nu för första gången att grönt te kan skydda mot "de tysta blodpropparna", små blodproppar som bildas i hjärnan och kan blockera kärl, men utan att ge några symtom.

Forskarna undersökte hjärnan hos 600 personer över 50 år. Deltagarna fick lämna uppgifter om vikt, rök- och alkoholvanor och om sin hjärt-kärlhälsa. De fick också uppge hur mycket grönt te de drack. Nästan var tredje person hade haft en tyst strok. Forskarna såg en tydlig koppling till tevanorna: de som drack mycket te hade betydligt lägre risk att få små blodproppar i hjärnan. De kraftfulla antioxidanterna i teet skyddar kärlen visar studien.

 

Studien presenterades på den europeiska hjärtkonferensen i Stockholm i slutet av augusti 2010.

Läs mer i Dagens Nyheter:

www.dn.se/nyheter/vetenskap/gront-te-minskar-risken-for-stroke-1.1160900

 

 

 

SvD 1 juni 2010

Forskare slår fast att kosten påverkar cancersjukdomar:

Ät mindre mejeriprodukter, mindre socker, mindre vitt bröd! Ät mer frukt!

Forskare vid Karolinska Institutet som följt 25 000 kvinnor i Mälardalen under elva år, 72appelkorg.jpghar kommit fram till att dödligheten i både cancer och hjärtsjukdomar går att minska radikalt med förhållandevis enkla medel.

Ät mer frukt och fullkorn och mindre mejeriprodukter, vitt bröd och vitt socker, säger forskarna.

–Det negativa är att bara 5 procent av kvinnorna gör rätt saker. Det positiva är att 95 procent har chans att göra det, säger Alicja Wolk, professor vid Karolinska institutet.
Hon betonar att man inte behöver vara renlevnadsmänniska för att uppnå effekten.

Resultaten presenterades på ett symposium på Karolinska institutet i Solna igår. Flera internationellt välkända forskare trummade in ett snarlikt budskap.

Harvardprofessorn Frank Hu, som är världsledande expert på kost och diabetes, varnade för att vi bara står i början av en global diabetespandemi som de närmaste åren väntas explodera även i Kina och Sydostasien, Sydamerika och Afrika.
Utvecklingen ger svåra följdverkningar eftersom nästan var tredje diabetiker dör i hjärtsjukdomar. Skador på levern, ögonen och nervsystemet är också mycket vanliga.
–Myndigheterna i många länder har länge rekommenderat lågfettdieter. Samtidigt har fetma och diabetes ökat dramatiskt. Rekommendationerna har uppenbarligen inte fungerat. Det är tydligt att dessa epidemier speglar konsumtionen av raffinerade kolhydrater och inte av fett, säger Frank Hu.
Han redovisade forskningsresultat som visar på en nästan dubblad risk för hjärtsjukdomar vid en kost med hög glykemisk laddning (GI där även mängden på tallriken vägts in) medan mycket mättat fett i samma studie gav en ökad risk med 20 procent. På samma sätt ökade risken för diabetes med 40 procent med GL-kosten, mot 10 procent för de som åt mycket mättat fett.
–Det är dags att skifta fokus från lågfettsdieter till att minska intaget av snabba kolhydrater med hög glykemisk laddning, säger Frank Hu.
Så sent som 1960 kom praktiskt taget alla kolhydrater i USA från fullkorn med fibrer, medan nästan allt som serveras idag är rentvättad och finmald stärkelse, påminner han.
Det är stor skillnad på de kolhydrater vi äter idag och de vi åt för bara några decennier sedan.
Flera faktorer måste enligt Frank Hu vägas in för att bedöma kvaliteten på kolhydrater.
Vid sidan om GI-värdet förvärras effekten om kolhydraterna är flytande och av graden av industriell bearbetning, där många vitaminer och antioxidanter går förlorade. Även typen av stärkelse är viktig. GI-värdet på olika sorters ris kan skilja markant beroende på om stärkelsen främst består av amylos eller det mer lättnedbrutna amylopektin.
En annan Harvardprofessor, Frank Sacks, som är vice ordförande i mäktiga American heart association, beklagade att stora studier så sent som på 1990-talet utformades som lågfettdieter ”av politiska skäl”. Han sitter själv i ledningen för den mycket stora amerikanska Dash-studien som undersöker effekten av en kost som liknar medelhavsdieten.
–När Dash konstruerades på 90-talet var paradigmet att minska på fettet. Vi var flera som redan då tyckte att man lika gärna kunde växla över till mer fleromättat fett som till kolhydrater, men det vann inte stöd. Allt är politik.
Frank Sacks tar den danska studie som SvD kunde berätta om igår.
–Flera studier har visat att den som minskar på mättat fett och istället äter kolhydrater inte uppnår någonting. Den här danska studien är mycket intressant eftersom den går ett steg vidare och visar att kvaliteten på kolhydraterna spelar stor roll för hjärthälsan.

www.svd.se/nyheter/inrikes/cancerfallen-kan-halveras_4795529.svd

www.aftonbladet.se/kropphalsa/matsmart/article7226637.ab

 

Dagens Nyheter 31 maj 2010

Nytt vaccin kan förhindra bröstcancer


Amerikanska forskare har tagit fram ett vaccin som förhindrar bröstcancer från att utvecklas hos möss, skriver BBC.
Vincent Tuohy, immunologen som har lett forskningen, säger att vaccinet angriper ett protein som finns i de flesta brösttumörer.
– Om det fungerar likadant på människor som på möss kommer det att bli monumentalt. Vi skulle i så fall kunna eliminera bröstcancer, säger Vincent Tuohy till BBC.
Mössen i studien bar på gener som gör att de utvecklar bröstcancer. Hälften av mössen vaccinerades med ämnet alfa-lactalbumin, som forskarna hoppas ska förhindra bröstcancer. De andra mössen vaccinerades med ett annat vaccin.
Resultatet kunde inte vara tydligare.
De möss som vaccinerades med alfa-lactalbumin utvecklade inte cancer, vilket var fallet med alla andra möss i kontrollgruppen.
Rolf Kiessling är professor i experimentell onkologi vid Karolinska institutet. Enligt honom har forskning på cancervaccin blivit allt vanligare i takt med att kunskapen om cancer och om vårt immunsystem har ökat.
– Genombrottet kom med det första godkända prostatavaccinet som blev godkänt i USA i april i år. Nu finns det flera kliniska studier på cancerpatienter som är på gång, säger Rolf Kiessling.
Han arbetar framför allt med så kallade terapeutiska vacciner, som syftar till att bota eller förlänga överlevnaden och minska lidandet hos personer som redan är sjuka.
Den amerikanska studien är gjord med ett vaccin som ska förebygga cancer.
Förebyggande vacciner har framför allt två användningsområden; dels kan de användas på personer som löper en hög risk att drabbas av cancer, dels kan de användas på personer som har tagit bort en tumör för att hindra tumören från att komma tillbaka.
Men än så länge har den amerikanska studien bara använt sig av möss och vägen är lång innan vaccinet eventuellt kan användas på cancerpatienterkliniker.
– Det är många som anser att studier på möss inte säger så mycket. Jag tycker att de är viktiga men att de har ett begränsat värde när det gäller att avgöra hur effektivt olika metoder fungerar när det gäller att bota cancer. Sedan är det tveksamt hur värdefulla de är. Det är först via stora kontrollerade kliniska studier på cancerpatienter som man kan säga om det verkligen finns ett värde i en behandlingsmetod. En sådan undersökning gjordes på prostatavaccinet från företaget Dendreon, säger Rolf Kiessling.

Skriven av [email protected]

 

Publicerat i Jyllandsposten 19 maj 2010 om ny dansk bok

"Mælk og sundhed, hvad er det, du  drikker?"

Mjölk anklagas för att skada hälsan

 

 Enligt boken är komjölk direkt skadligt och kan bland annat påverka cancer, demens, allergi, diabetes, autism och hjärtsjukdomar. Författarna till boken - en läkare, en biolog och en geolog - gick igenom vetenskaplig litteratur för att bli klokare över vad vetenskapen rent konkret har kommit fram till om kopplingen mellan komjölk och olika folksjukdomar.

-Vi blev chockade över vad vi hittade, säger Troels Østergaard, magister i geologi med ett förflutet som ekologisk bonde. Det är troligt att alla civilisationssjukdomar som plågar vårt samhälle har en gemensam nämnare, nämligen komjölk, säger han.
Boken får hård kritik från många håll.

 

Läs artikeln på danska:

jp.dk/nyviden/article2072751.ece

 

 

 

 

Publicerat i Dagens Nyheter 13 april 2010:

Kvinnor tar mer skada av fel kost

-De kvinnor som hade störst risk att insjukna åt mycket vitt bröd, socker, honung, sylt, pizza och ris, skriver den italienska forskaren Sabina Sieri som har analyserat kostinformation från 48 000 vuxna män och kvinnor i Italien. Studien publiceras i medicintidskriften Archives of Internal Medicine 2010.

Läs DN-artikeln:

www.dn.se/nyheter/vetenskap/kvinnor-kansligare-for-fel-kost-1.1076671

 

 

Publicerat i Dagens Nyheter 9 april 2010:

Multivitaminer kan öka bröstcancerrisken

En svensk studie på 35 000 kvinnor visar att de som äter multivitamintabletter drabbas oftare av bröstcancer än kvinnor som inte tar vitaminer.  Studien publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

– Även om vi ännu inte vet om det rör sig om ett orsakssamband är våra resultat en larmsignal som måste tas på allvar och utredas vidare, säger Susanna Larsson vid Karolinska institutet.

www.dn.se/nyheter/vetenskap/multivitaminer-kan-oka-cancerrisk-1.1074927 

 

72ingefara.jpg

 

I JyllandsPosten, 9 april, kan man läsa att:              

Ingefära är århundradets hälsorot    

I Kina används ingefära som medel mot gikt, kolik, smärta, diarré och för att sänka kolesterolhalten.

För den som vill läsa hela artikeln, på danska, finns den i nedanstående länk.

fpn.dk/mad/kost_ernaering/article2033359.ece

 

 

 

 

Publicerad i Dagens Nyheter, DN Debatt, torsdag 1 april 2010:

”Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull”


Fetma- och kostexperter: Dags att Sverige på allvar diskuterar införandet av en ”söt skatteväxling”.

Svensken dricker 90 liter läsk per person och år. Vi äter dessutom mest godis i världen: nästan 17 kilo sockerkonfektyr och choklad varje år – dubbelt så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren.


Uppskattningsvis 30 000 – 50 000 barn är så feta att de riskerar dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt.

En viktig orsak är konsumtionen av sötsaker och läsk.

Det är därför hög tid att även i Sverige diskutera en sockerskatt och kanske använda pengarna till att sänka skatten på frukt och grönsaker. En sådan ”söt skatteväxling” skulle vara till nytta för folkhälsan, skriver Claude Marcus professor vid Karolinska Institutet, Stephan Rössner professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid  Karolinska Institutet, Lennart Levi professor emeritus Karolinska Institutet och riksdagsledamot, André Persson författare till boken "Godis åt folket" och Thomas Hedlund författare till boken "Godis åt folket".

Läs artikeln i sin helhet:

http://www.dn.se/debatt/skatt-pa-lask-och-godis-behovs-for-barnens-skull-1.1071397

 


Publicerad i DN 27 mars 2010  

Tomatgener blir bomber i tumörer

Gener från tomat kan bli ett vapen mot cancer.

Om tomatgenerna kombineras med hiv-medicin förvandlas de till effektiva självmordsceller, visar studier på nakenråttor. Förhoppningar finns bland annat om att kunna göra det lättare för kroppens eget immunförsvar att tillintetgöra cancerceller.

Flera forskargrupper har samarbetat om studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Neuro Oncology, bland andra grupper från Karolinska Institutet, Karolinska universitetssjukhuset och Lunds universitet.

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)